Podlaska Izba Rolnicza wraz z Regionalnym Sekretariatem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich województwa podlaskiego realizuje operację pn. „Małe przetwórstwo szansą na rozwój lokalny”. W ramach operacji odbędą się 4 jednodniowe szkolenia z elementami warsztatu:
|
Tematem szkoleń będą:
– rodzaje i systemy sprzedaży surowców i żywności z gospodarstwa, uwarunkowania ekonomiczne, prawne i organizacyjne,
– ogólne uwarunkowania uruchamiania małego zakładu przetwórczego, zagadnienia marketingu, reklamy i promocji produktów żywnościowych, możliwości pozyskania środków na wsparcie działalności przetwórczej,
– technologie przetwarzania mięsa i mleka, zagrożenia w przetwórstwie żywności, charakterystyka surowca i dobór do kierunku przerobu, znakowanie produktów żywnościowych,
– przykłady rozwiązań technologicznych i zastosowania urządzeń w przetwórstwie mięsa i mleka,
– prezentacja procesu produkcyjnego – produkcja wędlin oraz produkcja sera podpuszczkowego.
Szkolenia skierowane są do mieszkańców obszarów wiejskich województwa podlaskiego zainteresowanych podjęciem działalności w zakresie przetwórstwa rolnego (łącznie 60 osób, z czego min. 50 % stanowić muszą osoby do 35 roku życia mieszkający na obszarach wiejskich).
Zapewniamy dojazd na szkolenie, serwis kawowy i obiadowy oraz materiały szkoleniowe.
SERDECZNIE ZAPRASZAMY DO WZIĘCIA UDZIAŁU!
Wszystkich zainteresowanych współpracą z KSOW zapraszamy do rejestracji w bazie partnerów KSOW dostępnej na stroniewww.ksow.pl oraz do odwiedzenia strony internetowej ksow.pl