W sobotę 12 sierpnia 2017 r. podczas Podlaskiego Śniadania Mistrzów w Białymstoku w Ogrodach Pałacu Branickich odbyła się impreza pn. „Jagnięcina podlaska na śniadaniu Mistrzów”. Wydarzenie to było wspólnym działaniem Regionalnego Związku Hodowców Owiec i Kóz w Białymstoku, Podlaskiej Izby Rolniczej, Zespołu Szkół Rolniczych w Sokółce oraz Regionalnego Sekretariatu Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich województwa podlaskiego.
Podczas imprezy goście mieli niepowtarzalną okazję spróbowania potraw z jagnięciny przygotowanych przez szefa kuchni oraz właściciela białostockiej restauracji Sztuka Mięsa. Kucharz zaproponował: zupę z kawałkami mięsa jagnięcego i soczewicą, gulasz jagnięcy, potrawkę z mięsa jagnięcego, goleń jagnięcą. Mięso pochodziło z lokalnej hodowli owiec rodzimej rasy „Wrzosówka” charakterystycznej dla naszego region.
Podczas imprezy rozdawane były broszury promujące spożycie mięsa jagnięcego. Jego walory smakowe i zdrowotne.
Ze względu na dopisującą pogodę i ciekawość nowych smaków piknik cieszył się ogromnym powodzeniem. Do Ogrodów Pałacu Branickich przybyło kilkaset osób z całego województwa.
Jerzy Kamiński
Dyrektor RZHOiK