Zakaz uboju rytualnego – i co dalej?

Zarząd Podlaskiej Izby Rolniczej oceniając ostatnie wydarzenia w sprawie uboju rytualnego jest rozżalony odrzuceniem przez Sejm RP w dniu 12 lipca 2013r. rządowego projektu ustawy dopuszczającej ubój zwierząt bez ich ogłuszania.
Jako środowisko rolnicze uważamy, że działania zakazujące uboju rytualnego godzą w interesy wspólnot religijnych ale także w interesy polskiego rolnictwa i polskiej przedsiębiorczości. Polska należy do największych producentów żywności w Unii Europejskiej i jest jedynym państwem z tej grupy, które nie wprowadziło rozwiązań w zakresie uboju rytualnego. Przez osiem lat aż do stycznia 2013 roku wysokiej jakości polskie mięso z uboju religijnego trafiało na rynki całego świata. To efekt pracy polskich przedstawicieli branży mięsnej którzy wypracowywali sobie wysoką pozycję na rynku, ale także efekt ciężkiej pracy polskiego rolnika. Jakość polskiego mięsa i jego przetworów uzyskana w sposób tradycyjny jak i rytualny jest źródłem dumy naszego kraju.
Obowiązujący w kraju od 1 stycznia br. zakaz uboju na potrzeby religijne spowodował drastyczny spadek cen żywca wołowego. Tym samym pojawiło się zagrożenie dla kilkuset tysięcy gospodarstw rolnych, które zainwestowały w hodowlę bydła i drobiu.

Z zainteresowaniem i wsparciem przyjmujemy wszelkie inicjatywy w kwestii przywrócenia uboju rytualnego. Mając nadzieję, że jeszcze nic straconego, wystąpiliśmy z apelem do Prezydenta RP, Krajowej Rady Izb Rolniczych oraz do społeczności żydowskiej i muzułmańskiej.

Zarząd Podlaskiej Izby Rolniczej oceniając ostatnie wydarzenia w sprawie uboju rytualnego jest rozżalony odrzuceniem przez Sejm RP w dniu 12 lipca 2013r. rządowego projektu ustawy dopuszczającej ubój zwierząt bez ich ogłuszania.

Jako środowisko rolnicze uważamy, że działania zakazujące uboju rytualnego godzą w interesy wspólnot religijnych ale także w interesy polskiego rolnictwa i polskiej przedsiębiorczości. Polska należy do największych producentów żywności w Unii Europejskiej i jest jedynym państwem z tej grupy, które nie wprowadziło rozwiązań w zakresie uboju rytualnego. Przez osiem lat aż do stycznia 2013 roku wysokiej jakości polskie mięso z uboju religijnego trafiało na rynki całego świata. To efekt pracy polskich przedstawicieli branży mięsnej którzy wypracowywali sobie wysoką pozycję na rynku, ale także efekt ciężkiej pracy polskiego rolnika. Jakość polskiego mięsa i jego przetworów uzyskana w sposób tradycyjny jak i rytualny jest źródłem dumy naszego kraju.

Obowiązujący w kraju od 1 stycznia br. zakaz uboju na potrzeby religijne spowodował drastyczny spadek cen żywca wołowego. Tym samym pojawiło się zagrożenie dla kilkuset tysięcy gospodarstw rolnych, które zainwestowały w hodowlę bydła i drobiu.

Z zainteresowaniem i wsparciem przyjmujemy wszelkie inicjatywy w kwestii przywrócenia uboju rytualnego. Mając nadzieję, że jeszcze nic straconego, wystąpiliśmy z apelem do Prezydenta RP, Krajowej Rady Izb Rolniczych oraz do społeczności żydowskiej i muzułmańskiej.