Szkolenie „Małe przetwórstwo szansą na rozwój lokalny”

wpis w: Aktualnosci1 | 0

Podlaska Izba Rolnicza wraz z Regionalnym Sekretariatem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Podlaskiego w dniach 4, 11, 18 i 19 października 2017r. zrealizowała operację pn. „Małe przetwórstwo szansą na rozwój lokalny”.

W ramach operacji w siedzibie Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie odbyły się 4 jednodniowe szkolenia z elementami warsztatu dla mieszkańców obszarów wiejskich.

 

Tematyką szkoleń było przetwórstwo mleka oraz mięsa na poziomie gospodarstwa rolnego.

 

 

Doradcy z PODR szczegółowo omówili:

 

– rodzaje i systemy sprzedaży surowców i żywności z gospodarstwa,

– uwarunkowania ekonomiczne, prawne i organizacyjne,

– etapy uruchamiania małego zakładu przetwórczego,

– zagadnienia marketingu, reklamy i promocji,

– możliwości pozyskania środków na wsparcie działalności przetwórczej,

– technologie przetwarzania mięsa i mleka,

– zagrożenia w przetwórstwie żywności,

– charakterystykę surowca i dobór do kierunku przerobu,

– znakowanie produktów żywnościowych,

– rozwiązania technologiczne w przetwórstwie mięsa i mleka.

 

 

Uczestnicy w części praktycznej osobiście uczestniczyli w prezentacji procesów produkcyjnych – produkcji wędlin oraz produkcji sera podpuszczkowego.

 

 

Ponadto dla każdego był zapewniony dojazd na szkolenie, serwis kawowy i obiadowy oraz materiały szkoleniowe. Na zakończenie szkolenia wszyscy uczestnicy otrzymali zaświadczenia o ukończeniu szkolenia.

 

 

Wszystkich zainteresowanych współpracą z KSOW zapraszamy do rejestracji w bazie partnerów KSOW dostępnej na stronie www.ksow.pl oraz do odwiedzenia strony internetowej ksow.pl/

 

04.10.2017r. Przetwórstwo mleka


 


11.10.2017r. Przetwórstwo mleka


18.10.2017r. Przetwórstwo mięsa


 

19.10.2017r. Przetwórstwo mięsa