Domowe kompoty z truskawek, prawdziwy sok z malin tak miło rozgrzewający w długie zimowe wieczory, konfitury według babcinego przepisu, sałatki z ogórków, papryczki o niepowtarzalnym smaku, przecier z własnych pomidorów, przetwory mięsne z pyszną galaretą, albo własnoręcznie złowione sielawki zamknięte w słoikach – czy smak tych naturalnych produktów w czasach żywności produkowanej przemysłowo został skazany na zapomnienie? Jak najbardziej nie! Przecież w wielu domach latem i jesienią wciąż przygotowywane są takie właśnie przysmaki.
Zapraszamy do udziału w VI edycji konkursu „Skarby Europy zaklęte w szkle”!
Celem konkursu jest promocja przetworów domowych wykonanych surowców zebranych/wyprodukowanych na terenie województw: warmińsko-mazurskiego, pomorskiego, podlaskiego i mazowieckiego, zaprezentowanie szerokiemu gronu odbiorców bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych, promocja tworzenia krótkich łańcuchów dostaw, wspieranie rozwoju przedsiębiorczości na obszarach wiejskich przez podnoszenie poziomu wiedzy i umiejętności w obszarze małego przetwórstwa lokalnego.
Przedmiotem konkursu są przetwory domowe oceniane w następujących kategoriach:
- a) domowe przetwory z owoców (w tym jagody, borówki, jeżyny, żurawiny itp.);
- b) domowe przetwory z warzyw (w tym grzyby leśne);
- c) domowe przetwory mięsne i rybne;
- d) nalewki.
Uczestnicy
Konkurs skierowany jest do grup formalnych i nieformalnych (organizacji zrzeszających pełnoletnie osoby fizyczne, kół gospodyń wiejskich) działających na obszarach wiejskich województwa warmińsko-mazurskiego, pomorskiego, podlaskiego i mazowieckiego.
Konkurs jest integralną częścią konferencji „Kierunek Rozwój”, która odbędzie się w dniach 12-13 października 2017 r.
Organizatorami konkursu są: Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza, Punkty Informacji Europejskiej Europe Direct w Olsztynie i w Olecku, Pomorska Izba Rolnicza, Podlaska Izba Rolnicza, Mazowiecka Izba Rolnicza.
Załączniki: